Februaridansen 2024

1763 1763 people viewed this event.

Danskurs: 13.00-17.00 Kammaren (länk till danskursen)
Spelkurs: 13.00-17.00 Stora Ensemblerummet (länk till spelkurs)
Konsert: 19.00 ca en timme, övergår i danskväll till 23.00

Nu bjuder Vätterfolk återigen upp till Februaridansen! Denna gång med Anna Björk som tar med sig duon NORUDDE & WALLIN!
Kurser under eftermiddagen som följs av konsert och danskväll i Kammaren på Kulturhuset Spira. Så stäm fiolen, putsa upp dansskorna och anmäl dig!

Danskurs med Anna Björk eller spelkurs med Anders Norudde och Karin Wallin som alternerar mellan att hålla spelkurs och spela till danskursen.

Danskursen kommer att handla om bakmes och pols, samt om hur man får en funktionell och musikalisk danskropp som svänger med musiken. Kursen riktar sig till dig som har (lite eller mycket) erfarenhet av svensk folkdans. 

Anna Björk har arbetat som frilansande danspedagog inom folkdans sedan 2002. Hon har sin grundutbildning i folkdans och en masterutbildning i samtida dansdidaktik vid Danshögskolan/Stockholms konstnärliga högskola, men ser också alla sina möten med traditionsbärare på dansgolvet som en viktig del av sin utbildning. Anna undervisar regelbundet på dans- och folkmusikutbildningar på folkhögskolor och högskolor. Hon arbetar även som forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv/Arkivet för folklig dans.  

NORUDDE & WALLIN
Anders från Värmland och Karin från Skåne. Två rutinerade folkmusiker med största förkärlek till det råa klangfulla och omstämda möts här med stort sväng och kraftfullt dansdriv i låtar från Värmland, Närke och Skåne.
Anders Norudde, uppväxt i Degerfors kom i kontakt med folkmusiken 1978 och bytte då ut elgitarren mot en fiol. Tillägnade sig efterhand flera folkmusikinstrument såsom svensk säckpipa, moraharpa, stråkharpa, vallhorn, sälgflöjt mfl… Utbildade sig till fiolbyggare 1982-86 i Leksand och gick ut som kursetta. Startade gruppen Blå Bergens Borduner. Var även med att bilda folkmusikgruppen Hedningarna.Spelar helst låtar från sina hemtrakter då det lokalhistoriska är ett stort intresse.
Karin Wallin, uppväxt i Helsingborg bland dansande, dansforskande och sjungande släktingar. 1975 väcktes det stora intresset för att spela till dans, skånska låtar till den skånska folkliga danstraditionen som far Börje Wallin forskade fram. Här gällde det att få till dansrytm, sväng och driv som passade dansarna och gärna då med platt stall och omständ fiol för att kunna spela dubbelsträngat och få fram den stora klangen som spelmän gjorde förr, för att som ensam spelman kunna nå ut och höras i danssorlet. Karin blev riksspelman 1993 och förärades zornmärket i guld 2007 med motiveringen: för mästerligt, dansant och personligt spel av låtar från Skåne. Karin spelar fiol och viola d’amore, båda naturligtvis byggda av Anders Norudde!

To register for this event please visit the following URL: https://secure.tickster.com/sv/831pk32m518c0g7/selectproductgroup →

 

Date And Time

2024-02-03 @ 19:00
 

Location

Share With Friends